NYBODA HÖNSERI

Rubrik

Nybodahönseri startade juni 2012. Efter tillstånd av kommun och miljöverket så satte bygget i gång av hönshus och gård i slänten nedanför huset mitt inne i stockholm. Jag startade med fem faverollehöns för att sedan fylla på med fyra oäktingar. Men det gav mersmak så i september fick jag hem 7 Faverolleägg som hamnade i kläckningsmaskinen inne i vardagsrummet, efter 21 dagar så tittade det ut fem höns och två tuppar som blev kvar inne hos oss i fem veckor innan de fick flytta ner till de stora hönsen. Efter några veckor med bråk och tjuvnyp så blev småttingarn accepterade av gammeltanterna 😀 och nu är det tuppen som härskar i huset.

Jag fastnade för Faveroller pga deras trevliga personlighet, fina fjäderklädda ben och att de är smarta!!! inga hönshjärnor där inte 🤩 De kommer och möter mig varje dag efter jobbet och vill äta direkt ur handen. De är även bra ägg producenter, mina flickor har lagt ett ägg var så gott som varje dag hela vintern.

 

Idag är det en artikel i dn.se om att ha höns i stadsmiljö. Det är intervju med mig och bilder från oss i det repotaget.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kackel-runt-knuten-nar-hipstrar-blir-honsfarmare

Nästa vecka kommer det 7st Silkeshönsägg som ska in i kläckaren så förhoppningsvis blir det tillökning i hönsgården om 21 dagar.

 

Beskrivning

Lite basfakta om Faverollehöns

Faverolle är en tung hönsras från Frankrike, uppkallad efter byn Faverolles utanför Paris. Det finns även en dvärgvariant av rasen, framavlad på 1920-talet i Tyskland.

Faverolle har många goda egenskaper, som att både vara en bra värpras och en bra köttras, och fransmännen är väldigt stolta över rasen. Speciellt känd är faverolle för sitt kött, som är vitt och av hög kvalitet, och det finns en fransk maträtt som tillagas speciellt av dessa höns, kallad petit poussin.

Rasen förekommer i flera färgvarianter. Ett kännetecken för rasen är dess fylliga skägg som gör att hönsen till utseendet ger ett något ugglelikt intryck. Tuppar av stor ras väger 3,5-4 kilogram och hönorna väger 2,8-3,5 kilogram. En tupp av dvärgvarianten väger omkring 1 kilogram och en höna väger cirka 900 gram. Äggen från en stor höna är gulbruna och väger 55-60 gram. Dvärgvariantens ägg är gulaktiga och väger 38 gram.

Hönorna värper bra även under vintern, dock ruvar de sällan. Kycklingar av faverolle är tåliga och rasen är snabbvuxen. På den laxfärgade varianten är det tidigt möjligt att könsbestämma kycklingarna, även om det kräver lite erfarenhet, då tuppkycklingarna redan som dagsgamla är lite mörkare än hönkycklingarna.

Rasen har ett lugnt temperament och hönsen är lätta att få tama. Den flyger sällan vilket gör den enkel att hålla inom hägn.

Beskrivning

Senaste kommentarer

12.07 | 19:53

Hej! Jag skulle vilja köpa avelsägg faverolle hur går man till väga för att köpa?

06.06 | 14:58

Hej! Jag leta efter dvärgsilkes eller dvärgkochin-kycklingar (könsbestämda honor) är det något som du har? MVH Nicklas

16.05 | 17:08

Hej har du några silkes kycklingar till salu? Eller dvärgsilkes?
Mvh Åsa

17.01 | 16:36

vad fina mina får är