Ryafår

Mina Ryafår

Nu har jag äntligen fått mina efterlängtade Rya lamm. Jag har länge haft en idé om att skaffa några får och i början av sommaren tog jag kontakt  med kommunen för att utforska möjligheten att ha får mitt inne i stockholm, efter några besök av diverse avdelningar inom kommunen så var alla papper och tillstånd avklarde och jag kunde börja leta lamm. Mitt val föll på Ryafår, dels för att det är en utrotningshotad ras och att de även är duktiga på att sköta om och hålla naturen i trim. Om jag kan göra något för att hjälpa till med avelsarbete och att bevara något så fint för framtiden så är jag mer än villig att utföra det arbetet. Jag och Magnus hittade tre st tacklamm hos 4H gården på Djurgården som vi åkte och tittade på, vi föll för dem direkt. Vi fixade alla intyg som behövs vid försäljning och flytt av får och hyrde en kärra och fick dem med oss hem. De var lite ledsna det första dygnet eftersom de skilts från mamman på morgonen men redan andra dagen visade de sin tillgivenhet mot mig och nu följer de mig överallt och vill bli klappade och kelade med så fort de får en chans 🙂 Det finns inget som går upp mot att komma hem efter en jobbig dag på jobbet och mötas av tre tjejer som kommer springande genom hagen för att trycka sin varma, fuktiga nos mot mig för att jag ska klappa och klia dem. De ger mig så mycket kärlek att det är värt allt jobb det medför. jag förstår nu efter mina år som kökschef på en skola vikten av att barn får chansen att se och lära sig om var mat kommer ifrån och hur man beter sig med levande varelser. Det finns så många barn som knappt aldrig har träffat vare sig får, höns eller andra djur och tror att maten kommer direkt från frysdisken i affären. Det gör min hobby än mer viktig och kan jag ge de barn i mitt område chansen att lära sig mer om djur så har jag kommit en bra bit på väg och jag önskar det skulle finns fler som jag som vågar sticka ut och ha djur i en storstad.

Jag har börjat en kurs om småskalig fårskötsel hos Ulla på Norra Järva gård, där ska jag lära mig allt från ullklippning, fodersammansättning till lammförlösning. En riktig bra och intressant kurs. Nu ska jag bara leta upp en lämplig bagge så jag kan få lite nytillskott till våren. Ska bli riktigt spännande. 

 

årets lamm 2017
två av årets lamm, Lukas och Alma som är Idas lamm
Fårklippning på Nybodagård
fårhuset i Knivsta klart och fyllt med hö och halm
lite bilder från husbygget
Pippi med sina döttrar, Prusiluskan & Annika
Emil ligger och vilar middag
Emil, Birk & Undis
lite eftermiddags vila i solskenet
Ronja med sin lilla Birk
Pippis förstfödda, det blev en liten Pruskiluska 3700g
sedan kom Annika, 3000g stor
i full färd med att hitta maten
här äts det för fullt

Lite fakta om Ryafår

Ryafåren är goda mödrar
Ryafåret härstammar från de svenska, norska och ryska lantrasfåren. Det är ett medelstort får med relativt korta ben. Den långa ullen bildar knäbyxor kring de ullfria benen, svansen är kort (ca.15 cm) och ullfri, liksom ansiktets panna, hjässa och kinder.
Ullen ska vara lång, stark och ha hög glans. Lätta lamningar, hög fruktsamhet och förmåga att söka föda i oländig terräng är andra rastypiska egenskaper.
Ryafåret har ett vänligt uttryck i sitt pärlemorskimrande ansikte och stora vackra ögon.

 

Ryafåren hjälper till att bevara känslig och värdefull natur

 

Ryaklubben bevarar ryafåret och ryafåret hjälper till att bevara värdefulla naturområden. Klubben har fått bidrag både från Världsnaturfonden och EU. Enskilda fårägare får också bidrag för sitt bevarandearbete av en svensk lantras och av det svenska kulturlandskapet.
Klubbens målsättning är att genom avel etablera ryafåret och verka för att aveln sker främst på de artbevarande egenskaperna d.v.s. friska fruktsamma djur med goda modersegenskaper.
Ökad ullproduktion och avsättning av ullen är andra viktiga frågor att lösa och där UllMa-projektet kan komma att ha betydelse.

 

Ida, Pippi och Ronja vid sitt nya hus
frisyren fixas innan det ska bli besök av en bagge
Om 145 dagar får vi se om Anders gjorde sitt jobb

det närmar sig lamning

13. apr, 2016
Nu är det snart dags, runt den 5 maj är det beräknat att Ronja och Pippi ska lamma. Ida är ca 14 dagar efter. Hoppas allt kommer gå bra, jag är lite nervös eftersom det är min första lamning. Inga fellägen och komplicerade förlossningar är det jag hoppas på :-)

Jonny 17.01.2016 16:36

vad fina mina får är

| Svar

Senaste kommentarer

12.07 | 19:53

Hej! Jag skulle vilja köpa avelsägg faverolle hur går man till väga för att köpa?

06.06 | 14:58

Hej! Jag leta efter dvärgsilkes eller dvärgkochin-kycklingar (könsbestämda honor) är det något som du har? MVH Nicklas

16.05 | 17:08

Hej har du några silkes kycklingar till salu? Eller dvärgsilkes?
Mvh Åsa

17.01 | 16:36

vad fina mina får är